Profesionişti romi în domeniul medical

13 decembrie 2011
Bookmark and Share

ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei a lansat campania antidiscriminare Profesionişti romi în domeniul medical, cu mesajul „Copiii romi visează ce-i lăsăm noi să viseze” , marţi, 13 decembrie, la Cafe Godot, în cadrul unei intalniri între jurnalişti, profesioniştii romi, experţi antidiscriminare şi echipa proiectului.
Campania antidiscriminare are misiunea de a combate prejudecăţile despre persoanele de etnie romă şi despre capacitatea acestora de a deveni profesionişti cu înaltă calificare.

Mircea Toma, preşedinte ActiveWatch: ”Dupa 600 de ani de robie, eliberarea romilor  s-a produs fără o asistenţă care să le asigure tranziţia către o condiţie socială egală cu a celorlalţi cetăţeni. Au rămas marginali şi stigmatizaţi ca marginali. Marginalizarea generează sărăcie, sărăcia - delincvenţă, iar delincvenţa consolidează stigma. Acest cerc vicios poate fi spart cu o intervenţie din exteriorul său: copiii născuţi în marginalitate să fie sprijiniţi pentru a accede la educaţie în condiţii de normalitate.”

Mugur Ciumăgeanu, psiholog: „Daca vreţi, eu percep discriminarea ca pe o infecţie care se ia pe calea aerului şi care se vindecă pe calea inimii. Dacă zilnic cei din jur îi aplică unui copil etichete ca „hoţ”, „prost”, „nespălat”, acel copil va începe să cedeze şi să creadă în această imagine a lui. Practic, încetează să lupte şi se va comporta aşa cum se aşteaptă ceilalţi. Cred că este timpul să ne uităm la copilul rom ca la o persoană în devenire, înlăturând „regula” pe care o avem noi în minte despre etnia acestuia. Adică să-i dăm libertatea de a se dezvolta pe deplin.”
La întâlnire, profesioniştii romi au povestit celor prezenţi cum au reuşit să depasească nenumaratele obstacole sociale pentru a deveni ceea ce sunt astăzi.

GEORGE LĂCĂTUȘ, jurnalist de investigaţie, provine dintr-o familie de rudari din Râmnicu Sărat şi face parte din prima generaţie cu studii superioare din familia sa. A fost printre printre primii din clasa şi a mers la olimpiade în fiecare an. A urmat cursuri de jurnalism la Centrul pentru Jurnalism Independent şi acum lucrează în presa centrală. “Sunt mulţi tineri din familii rome sărace care, fără un stfel de ajutor, nu ar putea să-şi îndeplinească un vis. Acest program este o şansă de care tinerii ar trebui să profite”, a declarant George Lăcătuş

LOREDANA DUMITRU, prezentator TV şi reporter, face parte dintr-o familie de romi în care învăţătura este foarte importantă, fiind încurajată să ţintească cât mai sus. De la 11 ani şi-a dorit să devină prezentator de ştiri. La 19 ani a filmat prima sa emisiune.

DANIEL GANGĂ, a terminat Facultatea de Teologie Ortodoxă şi în prezent este preot. Încă de mic, şi-a dorit foarte mult să înveţe, de dragul familiei, ”de dragul celor din neamul romilor”. Crede că dacă se implică personal şi pune o părticică din sufletul său, poate schimba soarta semenilor săi.

CORNEL GURGU, student la medicina şi bursier, a fost adesea victima unor acte de discriminare, dar şi-a păstrat determinarea de deveni medic. Acum este student la medicină şi bursier al proiectului O generaţie de specialişti romi în domeniul medical. “E greu să te susţii fără sprijin în timpul facultăţii, salut aceste oportunităţi. Pentru mine era o posibilitate foarte mică de a merge la medicină. Cu ajutorul acestor burse, suntem aproape 100 de romi care intrăm în sistemul saninar. Sper că asta va facilita accesul romilor la serviciile de sănătate şi că va modifica percepţii pe termen lung.” A spus Cornel Gurgu, în timpul întâlnirii.

Campania Profesionişti romi în domeniul medical” abordează discriminarea din prisma efectelor pe care aceasta le are: promovarea zilnică a unor stereotipuri are efecte pe termen lung asupra romilor şi poate duce la blocaje în dezvoltarea personală şi profesională a acestora. De aceea, campania este parte a unei strategii mai ample, care presupune acordarea de burse academice tinerilor romi care îşi doresc o carieră în domeniul medicinei.
Campania este o componentă a proiectului O generaţie de specialişti romi în domeniul medical, derulat în România de ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei în parteneriat cu Roma Education Fund România, Asociaţia Medicilor Rezidenţi, Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTPEN şi Open Society Institute. În cadrul proiectului este implementat un mecanism de susţinere a tinerilor aparţinând minorităţii rome prin oferirea de pregătire academică şi scoaterea la concurs a peste 400 de burse în domeniul medical în anii şcolari 2011-2013. Pana acum, 80 de tineri au devenit bursieri la facultati de medicina şi farmacie şi scoli postliceale sanitare, iar 103 elevi beneficiază de burse şi sesiuni de pregatire pentru susţinerea examenului de admitere în instituţii de învăţământ din domeniul medical.